Di Celah-Celah Kesibukan Kilang

DI CELAH-CELAH KESIBUKAN KILANG(Sebuah blog kehidupan yang memuatkan beberapa koleksi tulisan Monier Mat Din)

9/15/2012

Kalau PAK kita kena hina pun kita marah, inikan pulak Nabi

Tadi 15/9/12, bila terbaca berita muka depan yahoo website bertajuk "Anti-American fury sweeps middle east over film" kat link:

http://news.yahoo.com/anti-american-fury-sweeps-middle-east-over-film-003133374.html

yang mengisahkan demo besar-besaran ummat Islam seluruh dunia membantah filem menghina Nabi Muhammad SAW itu;  jiwa saya macam membuak-buak nak turun pi demo sama; apatah lagi bila berita Yahoo turut memuatkan Malaysia sebagai antara yg negara yg ummat Islamnya turun berdemo, dalam senarai penuh yang berikut:

LIBYA, MESIR, SUDAN, TUNISIA, YAMAN, BANGLADESH, PALESTINE, AFGHANISTAN, IRAN, MALAYSIA, NIGERIA, JORDAN, KENYA, BAHRAIN, QATAR, PAKISTAN DAN IRAQ.

Bila baca berita Malaysiakini pula, turut dimuatkan berita kecaman oleh parti PAS dan UMNO yg mewakili majoriti org Islam di Malaysia terhadap penayangan filem ini.

Alhamdulillah, rasa sedikit lega walau pun tidak dapat turun berdemo - cuma demo dalam hati - tapi sekurang kurangnya rasa puas hati juga sebab secara umumnya, majoriti saudara-saudara seislam kita di Malaysia dan juga di seluruh dunia merasa terhina dan marah terhadap penghinaan kepada junjungan besar Rasulullah SAW ini.

Bila sebut demo pasal orang hina Nabi ini, saya teringat kisah kami turun demo di kedutaan Denmark, Kuala Lumpur sewaktu episod Nabi SAW dihina melalui lukisan kartun oleh kartunis dari Denmark sekitar tahun 2006 dulu.

Sedar tak sedar sudah pun 6 tahun kisah lukisan kartun yang menghina Nabi SAW itu berlalu; bermakna kata kes penghinaan terhadap junjungan besar Nabi SAW ini masih terus-terusan berlaku. Apakah bermakna kita ummat Islam sudah pun hilang hormat di mata dunia atau pun ianya membawa makna bahawa hari ini kaum kuffar khususnya dari barat sudah pun merasa tertekan dengan perkembangan Islam lalu memilih untuk menjadikan simbol Islam seperti watak dan imej Nabi Muhammad SAW ini sebagai
sasaran? wallah hu aklam.

Saya pula berpendapat INI semua sebenarnya adalah satu UJIAN daripada ALLAH SWT terhadap IMAN kita semua, kerana orang-orang alim pernah bercerita, kata mereka:

"Tidak sempurna IMAN seseorang itu sehinggalah Nabi SAW lebih dicintainya berbanding cintanya terhadap ibu dan ayah, anak dan juga segenap manusia, hatta melebihi cinta dan rasa sayang terhadap dirinya sendiri!!"

Bagaimanakah tahap cinta dan kasih sayang kepada Rasulullah SAW? - tepuk dada tanya diri sendiri.

Mungkin secebis kisah beberapa orang rakan dari Kedah turun berdemo di Kedutaan Denmark yang yang garap pada tahun 2006 di bawah ini mampu menjadi iktibar.

Moga ada manafaatnya tulisan saya ini.
moniermatdin@yahoo.com
15.9.12
http://dcckkilang.blogspot.com/2012/09/kalau-pak-kita-kena-hina-pun-kita-marah.html

(DEMO DI KEDUTAAN DENMARK)


Demo Di Kedutaan Denmark
Sun Feb 12, 2006

Assalamualaikum,

Pada hari jumaat 10 hb Feb, minggu lepas, saya ke KL kerana ada sikit urusan peribadi. Perjalanan hari tu mentakdirkan saya bersemayang jumaat di Masjid Kg Baru.

Sebelum solat tu, dok tengok penuh sesak masjid tu hingga melimpah ruah ke perkarangan luar; kaum wanita pun ramai, nampak macam budak-budak U; pakai tudung dengan lilitan kalimah Syahadah kat kepala, siap dengan banner dan macam-macam poster lagi. Bila cek-cek tengok, patut la pun, depa nak ada demo lepas jumaat tu.

Sementara nak masuk waktu, saya pi pekena nasi goreng apa entah kat gerai tepi tu. Tengok-tengok ada wajah-wajah yang saya kenali; mai nun jauh dari utara sana nu.

Sorang tu nama sahabat baik saya, si Apit, full time buat bendang kat Kg Teluk Binu dan Nagalilit di Negeri Kedah. Sorang tu pula depa panggil Cob Nasi Ayam, sara anak bini full time meniaga Nasi Ayam; dan sorang lagi saya tak berapa kenal, tapi Apit dok panggil dia Pak Lang Mid, dalam pertengahan 50an, dok kerja kg dan menoreh getah kat area Sungai Seluang tak jauh dari kawasan Kulim Hitech Park.

Mai sekali dengan depa tu, ada sorang lagi mamat, memang kaki demo, dah berapa kali dah kena cekup dan kena tahan reman; tak sure dia kena cekup sebab dia berdemo or sebab IC dia beralamat Kg Memali, Baling Kedah.

Punya la jauh depa mai dari Kedah sana nu, mai KL semata-mata nak mai demo. Dah la tu, depa rasa kali ni depa macam Peghak (ulu) sikit sebab bagi depa, ni la 1st time depa naik LRT. Ya lah, nak mai direct ke Kg Baru depa tak reti, so depa parking kat mana entah, Dolah Hukum ka apa nama, depa parking kat situ,
dgn bantuan soran kawan yg dok KL, depa naik LRT dari sana terus ke Kg Baru.

Lawak jugak depa dok cerita kisah Pak Lang Mid yg tersangkut tertinggal di belakang masa depa mula2 nak masuk stesen LRT tu; depa dok rush nak pi Masjid Kg Baru sebab depa sampai KL hari tu pun dah dekat pukul 12 dah. Masa dok kelam kabut berebut nak masuk stesen LRT, paling2 belakang tengok Pak
Lang Mid masih dok terkial-kial, dok jolok kad tiket LRT ke lubang tiket tu tak masuk-masuk.

Ya lah, Pak Lang Mid 1st time naik LRT, mana dia reti, kalau suruh motong getah dia tau lah. Tat pa lah, reti tak reti pun Pak Lang Mid jolok jugak; biaq lah orang KL nak gelak ka nak kata apa, Pak Lang Mid
tak kisah, janji Pak Lang Mid boleh naik LRT sampai Kg Baru, boleh pi demo - pi habag kata dia marah dan tak puas hati orang hina Nabi.

Sebetulnya, dah dekat seminggu dah, Apit, Cop Nasi Ayam, Pak Lang Mid dan Basri tidur tak lena, hati dok membuak-buak, mendidih tak kira bila depa dok baca paper dan tengok TV pasal cerita anak haram dari Denmark tu suka-suka saja, lukis kartun Hina Nabi SAW. Marah sungguh depa.

Lepas solat, saya tengok orang berduyun-duyun berarak dari Kg Baru menuju ke kedutaan Denmark. Harakahdaily kata 8,000; CNN kata 3000 org, entahlah yg pentingnya hari tu ramai sungguh org pakat join demo; saya pun sebab dah cuti, terus ikut sekali. Sesak jalan kat area Jln Ampang apa ka nama tu,
keta-keta semua terpaksa berenti tepi. Peliknya x nampak lah FRU-FRU bertopi merah yg si Basri budak Memali tu selalu jumpa tiap kali dia turun demo; mungkin kali ini FRU pun marah gak kot sebab Nabi Muhammad SAW tu bukan saja Nabi kpd Basri, Apit, Paklang Mid dan Cop Nasi Ayam, tapi juga Nabi kpd FRU, kpd SB dan Nabi kepada semua orang.

Ish, panjang pulak saya tulis ni.

Meringkaskan cerita, masa dok demo tu hujan lebat mula turun, dok tengok org ramai tak berganjak pun, masing-masing hanyut dengan laungan kalimah Takbir dan Selawat atas junjungan SAW. Sekali tu, takbir gamat bergema bila ada mamat mana entah, senyap-senyap saja dia bawa turun bendera Denmark; org
ramai menjerit minta bendera tu, mungkin ada yg nak pijak nak bakar ka apa.

Kebetulan saya ada dekat tiang bendera tu, dok tunggu gak bendera tu kena bakar, alih-alih hilang cam tu ja. Ada spy denmark kot mai bawa lari bendera tu...:-))

Lama juga depa berdemo, disusuli dengan ceramah yang membakar drpd lima enam orang VIP yg ada kat depan tu.

Okey gak demo hari tu, tak dak lah huru hara sangat, paling hebat pun org ramai pakat berpusu-pusu pi pelekat poster "Boikot Product Denmark", "I Love Prophet" dsg kat tingkap kaca bangunan kedutaan tu.

Dan, dalam banyak-banyak adegan waktu demo tu, saya begitu impress dan naik kagum dengan sekumpulan dlm 20 orang Pemuda-Pemuda berbaju hitam; saya ingatkan geng-geng Black Metal dara mana-mana, rupa-rupanya depa ini geng-geng Syiah, siap dengan bendera hitam Syiah dan Poster Besar gambar Khatemi ka Rafsanjani ka sapa entah, pemimpin Syiah tu.

Bila dah habih demo, bila pihak menganjur minta semua surai, puak-puak ini tak mau bersurai; depa makin gamat kat pintu masuk kedutaan tu, sambil melaungkan kalimah:

LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!

LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!

LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!

(Berulang-ulang kali).

Bila dok tengok depa naik Syeikh, pihak menganjur bagi amaran akan ambik tindakan kerana menimbulkan provokasi dan minta depa bersurai. Akhirnya depa bersurai jugak, tapi dlm perarakan pulang depa dari bangunan kedutaan tu melalui Jln Ampang menuju ke masjid Kg Baru, sepanjang perjalanan tu depa
pakat berarak melaungkan kalimah tersebut sambil menepuk-nepuk dada:


LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!
LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!
LAIBAKA YA RASULULLAH!!!
LAIBAIKA YA USIN!!

Saya tergamam seketika, sebab tiap kali perkataan "Rasulullah" itu disebut, bulu roma saya naik meremang, rasa macam nak pi join depa....perasaan marah berbaur syahdu menjelma tanpa diundang; tak tau pasal apa, mungkin betullah kot kata sahabat saya si Apit dari Bendang Kg Teluk Binu tu:

"Kalau PAK kita kena hina pun kita marah, inikan pulak Nabi!!!"


Sekian
Monier_matdin@yahoo.com
13.2.06







No comments:

Post a Comment

Followers